vrijdag 3 februari 2012

wie er al niet gestresst is

Dat het grootste deel van de mensheid overspannen is, kan ik me nog voorstellen maar ik had nog nooit van een gestresste koelkast gehoord. Temeer daar deze te allen tijde het hoofd koel moet houden.
Mijn koelvriescombinatie woont bij mij in het souterrain waar een continue temperatuur heerst van rondom de vijftien graden.
Laat het 's zomers en 's winters al naar gelang hitte of koude een paar graden hieromheen schommelen, over het algemeen is er sprake van redelijke stabiliteit. Bij een hittegolf wil ik weleens naar beneden vluchten want ik hou niet van hoge temperaturen.
Ik maak graag gebruik van de diepvries. Kook voor een paar dagen en vries het restant in kleine porties in. Bij drukte altijd verzekerd van een warme maaltijd.
Om vers brood in huis te hebben, koop ik zo nu en dan op de Noordermarkt een zuurdesembrood van een nog échte broodbakker en leg het, in sneetjes van twee verpakt, in de diepvries. Zo nodig plaats ik ze in de warme oven om daarna een heerlijke verse snee tevoorschijn te toveren.
Wie schetst mijn verbazing toen ik gisteren met deze barre koude een half ontdooide boterham tegenkwam. Bij nadere inspectie was de koelkast niet echt koud en ook het bekende goedmoedige gebrom liet het afweten.
Wat krijgen we nu, had mijn trouwe huisgenoot de geest gegeven na twintig jaar trouwe dienst? In gedachte zag ik me al naar de winkel schuifelen om op zoek te gaan naar een nieuw apparaat. Daar stond m'n kop helemaal niet naar. Ik heb een hekel aan winkelen, zeker met die gladheid en vooral de rompslomp eromheen. Kijk, daar krijg ik nou stress van.
Ik sprak een kennis over dit onderwerp die me suggereerde dat het met deze ijzige weersomstandigheden weleens beneden wat kouder zou kunnen zijn. Bovendien stond de wind vol op het raam.
Ik legde de thermometer in de diepvries en deze gaf, normaliter twintig graden, nu slechts een paar graden onder nul aan en belde naar BCC om het probleem voor te leggen.
Maar mevrouw, dat is heel normaal. Wanneer de buitentemperatuur van de koelkast onder de vijf graden boven nul komt, koelt hij niet meer dus de vriezer doet het dan ook niet. Uw koelkast is gestresst.
Ge-wat?
Ge-s t r e s s t. U kunt 'm het beste met isolatiemateriaal omwikkelen maar u zou ook een verwarming neer kunnen zetten.
Alsnog naar BCC gegaan en een elektrisch kacheltje aangeschaft.

Hij vriest en koelt nu weer als de beste. Koesteren en warmhouden dus, dat is de beste remedie.

4 opmerkingen:

 1. Es,

  Ja ook koelkasten/vriezers hebben het in deze barre tijden moeilijk, hij mag inderdaad niet te koud staan. Alles en iedereen heeft toch op z'n minst een beetje warmte nodig, ja toch ;-))!

  In deze koude dagen warme groet je S,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
 2. zeno5.2.12

  Hoewel voor de hand liggend, moet je maar op de gedachte komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat Jeer zegt :0}. Ook de koelkast/vriezer heeft wat warmte nodig!
  Voordeel van een vriezer-inzinking heden ten dage is wel, dat je de goederen gewoon buiten kan leggen en dan vervriest het evenzeer.
  Dat is toch ook wel een beleving; vers brood van buiten! :0}}}

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahahahaha, Es had je niet beter de vriezer uit kunnen pakken en de spullen in de tuin in een plastic bak kunnen opslaan. Plastik bakken zijn goedkoper dan elektrische kacheltjes.
  Nee onzin natuurlijk, maar wat een gekkenhuis.

  BeantwoordenVerwijderen