zondag 8 januari 2012

watersnood

Dinsdagmiddag was het dan weer zover: een flinke storm, een inktzwarte lucht en een gigantische regenbui. Binnen enkele minuten was het putje voor de deur van mijn woning verstopt en liep over.
Het water stroomde onder de deur door naar binnen.
Sinds de herprofilering van onze straat, anderhalf jaar geleden, is het kommer en kwel met dat ding. Ze hadden het trottoir met enige centimeters verhoogd en  dus had het moeten aflopen naar de goot toe. Helaas hebben enige verlichte geesten het andersom bedacht.
Al eerder had ik een watervloed over de vloer waarna de gemeente het bewuste putje in de straat heeft laten verzinken. Zo zou al het water kunnen afvoeren via de put.
Ze vergaten daarbij dat dit dieptepunt in de stoep ook allerlei losslingerend straatvuil aantrekt.
Ik zei nog dat het onder de noemer 'kunst en vliegwerk' een lapmiddel zou zijn en dat de put in een mum van tijd weer verstopt zou raken maar de gemeente haalde z'n schouder hierover op.
Ik kon toch niet verwachten dat ze de hele straat tot aan de hoek (ongeveer zo'n vijftig meter) weer open zouden gooien omdat mijn putje wellicht nog eens een keer verstopt zou kunnen raken, kreeg ik te horen.
Gisteren was het dan weer zover.
Rond drie uur belde ik naar de Gemeente Amsterdam Stadsdeel-West.
Ik vroeg toch duidelijk naar de afdeling openbare ruimte wateroverlast. Na een rondgang van bijna twee uur, waarbij ik van het kastje naar de muur werd gestuurd met minuten lang wachten, steeds naar de verkeerde afdeling doorverbonden werd en regelmatig te horen kreeg: oh mevrouw, u zit hier helemaal verkeerd en vervolgens wéér niet de juiste persoon aan de telefoon kreeg, zou men mij terugbellen. Hier ging wederom een kwartier overheen en uiteindelijk werd mij het directe nummer van de afdeling die dit zou behandelen, doorgegeven. Dit nummer belde ik maar na tien minuten continue in gesprek zijnde hield ik het voor gezien.
Inmiddels drong de tijd en stond de vloer blank.
Eindelijk kon iemand van het incapabele ambtenarenapparaat me vertellen dat leeghalen van de put het werk was van Waternet. Mijns inziens wonderlijk want naar mijn idee lag de fout bij de Gemeente vanwege die stomme herprofilering.
Waternet moest nu kennelijk de kolen uit het vuur halen oftewel de overstromingsklus klaren.
Mevrouw moest voor spoedeisende hulp haar klacht bij Waternet indienen, het probleem -op lange termijn- zou bij de gemeente liggen.
Ga er maar aanstaan!
Het was inmiddels vijf voor vijf dus nog net voor sluiting. De meldkamer storing nam mijn wateroverlast serieus en anderhalf uur later, het watergeweld was inmiddels gekalmeerd en in de grond gezakt, stonden twee grote pompwagens van Waternet met oranje zwaailichten  voor mijn deur.
De putjesscheppers kwamen met schep en houweel mijn richting op en hebben de put leeggeschept. Deze zat vol met modder en door de tijd heen verzamelde rotzooi van de hele straat .
Inmiddels is het nog flink nat in huis. Graag zou ik het willen laten doortochten maar om nou voor en achter de deur open te zetten lijkt me geen optie want voor je het weet heb je een groep hangjongeren bij je aan tafel zitten en om als politieagent op straat te blijven staan lijkt me ook geen goed idee.
Inmiddels heb ik contact opgenomen met de gemeente en de klacht per telefoon en email gedeponeerd.
Voorlopig zijn ze nog niet van me af!

5 opmerkingen:

 1. Es,

  Het verhaal staat onder columns en ik zou het eigenlijk met een korreltje zout moeten nemen.
  Ik ga er toch maar vanuit, dat het echt gebeurd is en dan is het zeer vervelend voor jou.
  Bij harde wind en regen krijg ik ook wel eens wat water binnen, maar dat is gelukkig een kwestie van een doekje er tegen. Wat mij ook ontzettend ergert is die afschuifmentaliteit en het "tigmaal" moeten uitleggen wat er aan de hand is. Ik hoop dat het allemaal in orde komt, geef hen van katoen!

  Groet je S,

  jeer

  p.s. De vollemaansverrassing laat nog even op zich wachten!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vakmanschap, laat staan meesterschap is heden ten dage ver te zoeken en de ambtelijke molen draait in vertraging.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jeer, het is wis en warempel een serieuze zaak. Zou willen dat ik er een flinke schep zout tegenaan zou kunnen gooien.
  Gestaag ben ik in 'onderhandeling'.

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeno, daar zeg je wat. Sinds het digitale tijdperk wil niemand meer z'n handjes gebruiken (lees: vuilmaken).
  Jammer dat alle ambachten zo langzamerhand aan het uitsterven zijn.

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 5. O Es je hebt weer aardig wat op je bordje gekregen. Je kan je tijd verdorie toch wel anders gebruiken dan zo te moeten knokken voor je eigen hachje.
  Is het niet linksom dan is het rechtsom. Hier ook van die toestanden met de bank die niet op tijd reageert. Maar ja, daar houd ik droge voeten bij.
  Heb je veel schade?

  BeantwoordenVerwijderen