maandag 16 januari 2012

lokroep naast de stinkkrul


Tegenover het hoofdbureau van politie stond een van mijn favoriete haringstallen. Helaas moest deze verdwijnen. Ik mag mezelf wel een expert op haringgebied noemen gezien mijn frequente inname. Een grootgebruiker noemen ze dat. Alle haringstallen van Amsterdam en omstreken zijn mij bekend en zo langzamerhand kan ik reuze goed het kaf van het koren onderscheiden. Een belangrijk aspect van een goede haring is de wijze van fileren en wat daaraan vooraf gaat: schone handen.
Niets kan me zo ergeren wanneer de haringman/vrouw net uitgebreid zijn/haar geld heeft zitten tellen en dan met die centenhanden aan mijn haring komt. De lust vergaat me gewoonweg. Volgens mij heeft dat niets met smetvrees te maken maar met hygiëne.
Daarom is het bij de door mij bezochte haringstallen bekend, eerst handen onder de kraan en dan pas met je tengels aan mijn haring.
Destijds noteerde ik het volgende:

Vanmorgen was het weer zover. Gisteravond een leuk feestje gehad en een knots van een kater. De lokroep van de haringstal klinkt me al van verre in de oren. Strompelend ga ik richting hoofdbureau van politie. Uit de Kinkerstraat komend, steek ik het zebrapad over van de Nassaukade. Ik heb sterke tegenwind en de walgelijk penetrante geur van de pisbak op de kop van de Elandsgracht waait me al tegemoet. Ik zwenk wat naar links om de stank enigszins te ontwijken en met mijn neus tussen duim en wijsvinger schuif ik linksom langs die stinkkrul.
Daar staat net een man op de rand van de pisbak met zijn wormvormig aanhangsel te spelen. Ik heb vanwege m'n warrige kop niet zo gauw in de gaten dat ik met een gewone potloodventer te maken heb. In vol ornaat showt hij mij zijn inmiddels gestegen lid.
'Ga je lekker krullenkop', roep ik hem toe en loop door naar de dertig meter verder staande haringstal.
'Een aan de staart graag', zeg ik tegen Yvonne, de visvrouw.
Vijf minuten later staat meneer de potloodventer naast me voor een harinkie.
Ben blij dat ik m'n haring net op heb en ook dat het oostenwind is.

(geschreven in 1999)

6 opmerkingen:

 1. Dus...
  Ik heb een hygiënisch harinkie gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inmiddels 12.58.
  Ik ga een haring halen. Val zowat van de graat!

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kreeg razend zin in haring!!!!!!!!!! bij het eerste deel van het verhaal...
  Dacht ach nee laat ook maar... bij verder lezen.
  LOL.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Even proberen of het nu lukt bij jou... Tot nu toe ondervond ik bij de anderen geen problemen en ik hoop dat het hier niet anders is...
  Wat een schitterend geschreven verhaaltje Es, bedankt om me even mee te nemen in jouw haringwereld *wink, big smile*

  BeantwoordenVerwijderen
 5. * Gerda, probleem opgelost. Na enig speurwerk bleek het een 'bug' te zijn. De verouderde Internet explorer was de boosdoener. Nu ik Mozilla Firefox heb geïnstalleerd werkt alles weer uitstekend.

  * Wolf, een haring laat ik me niet zomaar ontzeggen. Al valt de bom...

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 6. 't Is me weer een fraai verhaal, Es.

  BeantwoordenVerwijderen