maandag 9 januari 2012

kuddedieren

Op de laatste dag van het oude jaar (2011) schreef ik in mijn column: Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand over het intolerante gedrag van het bisdom Haarlem ten opzichte van kunstenaarsgezelschap iLLUSEUM.
Eén van mijn lezers reageerde hierop: een radicale christelijke groepering verstoorde avond aan avond de voorstellingen van de Italiaanse theaterkunstenaar Romeo Castellucci in het Théâtre de la Ville in Parijs. Deze fanatiekelingen probeerden agressief het publiek te verhinderen, dreigend, scheldend, blijkbaar zelfs met traangas en rotte eieren.
Mijn reactie hierop: Religies schijnen zich meer en meer (ultra)orthodox te gaan gedragen.
Nu heb ik van nature een aversie tegen fanatisme, dweperij en alles wat radicaal en sektarisch is.
Het wordt weer es tijd voor spot en vooral zelfspot.

Welnu, op mijn oude essenloog.weblog - dit blog schijnt zoals beloofd, na bijna een half jaar afwezigheid, einde van deze maand weer online te zijn (?!?) - had ik een senryu geschreven met bijpassend satirisch filmpje: Monty Python's Life of Brian.

schaap over de dam
kudde volgt lam en gedwee
gemekker alom

Moge alle religies hier een voorbeeld aan nemen, zich liberaal gaan gedragen en zichzelf niet zo vreselijk serieus nemen.


4 opmerkingen:

 1. Het clipje uit de Life of Brian is perfect gekozen bij dit o zo waar log van jou es! Ik ben het volkomen met je eens... en wat weblog betreft: we zijn misschien weer online, maar niet zonder bugs jammer genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Met zelfspot kom je een heel eind, zowel persoonlijk als collectief.
  Heilige huisjes zijn wereldwijd aanwezig en waag het niet daar tegenaan te schoppen want dan roep je hel en verdoemenis over jezelf af.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Godsdienstig geweld slaat, tot mijn diepe leedwezen, over de hele wereld toe.

  Vrede in je eigen leefwereld ervaren en bewaren, lijkt mij een zinnige boodschap!

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het lijkt wel of de uitersten steeds verder uit elkaar komen te liggen. Zou daar expansiedrift aan ten grondslag liggen.
  Het wordt tijd dat we naar binnen keren

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen