vrijdag 9 december 2011

de stinkende scharrelpapegaai

Als één dier met recht een pechvogel genoemd kan worden is het wel de kakapo. Om te ontdekken hoe deze dappere maar klunzige papegaai ooit heeft kunnen ontstaan moeten we op reis naar Nieuw-Zeeland, een paar duizend jaar geleden.

Met deze eerste zinnen gaat het boek de stinkende scharrelpapegaai van Lucas Wenniger van start.
Hij beschrijft vol humor over het wel en wee van de kakapo. Verder passeren in dit boek nog andere bizarre dieren de revue. Om maar een greep uit de index weer te geven: de schaamteloze vampier, het bloeddorstige buideldier, de asociale amoebe, de zwartgallige beer, de listige fopmier, de alziende haai, de verwijfde ibis, de pacifistische pampatank, de langbenige amfibie, de vernieuwde bacterie, enzovoorts. 
Zelf twee papegaaien als huisgenoot hebbende, voel ik me onmiddellijk vertederd door deze aimabele vogel. De kakapo kan ongeveer zo'n zestig centimeter lang worden met een gewicht van drie tot vier kilogram zwaar. Hij kan niet vliegen en staat bekend als een lobbes bij uitstek. Verder laat ik er niets over los want wie geïnteresseerd is moet het boek zelf maar lezen. Ik vond het zeer de moeite waard.
Tot slot een filmpje over de kneuzige kakapo: gaat dit zien!


7 opmerkingen:

 1. De kakapo (wat een naam, hihi) kende ik niet, dus bedankt voor de uitleg en het filmpje es! Wéér een gat in mijn cultuur gedicht!
  Fijn weekend, boordevol zon als het even kan...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hardpotig maar een amoureuze ontmoeting.
  In een kooi heb je het toch beter onder controle hè Es hahahaha.

  xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Elly, hoewel Thor -mijn papegaai- van tijd tot tijd zijn eigen gangetje gaat en achterop de stoel zittend mijn haar kamt met z'n snavel, doet hij zulke dingen niet ;-] -zie filmpje Kakapo-.
  Die andere zit sowieso altijd buiten de kooi op z'n tak of op tafel.

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een aandoenlijke vogel, die Kakapo.

  Het lijkt me bij jou thuis ook wel een dolle boel: twee papegaaien.
  Kletsen ze de oren van je hoofd?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Es,

  Een aandoenlijk beestje, dat volgens het filmpje af en toe ook de weg kwijt lijkt te zien.
  Ik las op Wikipedia, dat hij veel problemen heeft (gehad) om te overleven.

  Groet je S,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jeer, net als de dodo werd (wordt) de kakapo met uitsterven bedreigd. -vooral vanwege zijn vriendelijke karakter-. Hij schijnt bij het benaderen van 'aasgieren' zich niet te verdedigen of te vluchten maar te 'bevriezen' en zich in te passen aan de groene omgeving.
  (in de stille hoop dat hij dan onopgemerkt zal blijven.)

  ***

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zeno, allereerst des morgens beginnen mijn papegaaien met een filosofisch gesprek waar geen touw aan vast te knopen is. Dat alles wanneer ik mijn gezicht nog niet heb laten zien. Dan bij het betreden van de kamer is er een enthousiaste begroeting wederzijds en gaat Sjako alias Henkie feilloos 'the bridge on the river kwai' fluiten.
  Vervolgens fluistert Thor, de macho, om 'koekje'.
  Dat kan van alles betekenen: een noot, koekje, iets anders lekkers of een aai over z'n bol.
  ... ga d'r maar aan staan ...

  ***

  BeantwoordenVerwijderen