donderdag 19 september 2013

Paleis van Justitie

 
 vandaag heeft het hoofd van 'ons onderdanen'
het Paleis van Justitie op het IJdok officieel geopend
goede reden om dit megalomane gebouw
met zijn protserige uitstraling
 voor deze curiositeit
vast te leggen
 
 
 

5 opmerkingen:

 1. Daar is ondanks de crisis, blijkbaar toch genoeg geld voor hé es?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het heeft 'maar' 165 miljoen euro gekost, Gerda!   Verwijderen
 2. Justice20.9.13

  De huidige architectuur getuigt sowieso van weinig goede smaak, naar MIJN SMAAK!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Alle vloeren en muren in dat uit vier verdiepingen bestaande Paleis van Justitie zijn daar van marmer. Je ziet wel waar het geld naar toe gaat, het kan niet op!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik lees net een stukje op internet: Geplaatst in Rechterlijke macht door Victor Wijsman (juni 2013):

   Nieuw Paleis van marmer en Justitie rammelt aan alle kanten.

   Het nieuwe paleis van justitie aan het IJdock in Amsterdam dat recentelijk werd opgeleverd blijkt meer voor de rechters te zijn gebouwd dan voor de gemeenschap die diep in de buidel heeft moeten tasten voor een gerechtsgebouw waarvan je zou mogen verwachten dat het een symbool van democratische zuiverheid zou zijn.

   Het gebouw heeft, samen met het kantoor van het Openbaar Ministerie, 165 miljoen euro gekost. Ze liggen naast elkaar op een eiland in het IJ, IJdock genaamd, 500 meter westelijk van het Centraal Station. Volgens het Hof heeft men zich keurig gehouden aan het budget, wat al lang voor de crisis was vastgesteld. Dankzij de barre situatie op de bouwmarkt, heeft men veel goedkoper kunnen inkopen. De luxe materiaalkeuze is verdedigbaar omdat het design statuur moet geven aan het hoogste rechters, aldus president van het hof Herman van der Meer. Waar kennelijk niet aan gedacht is dat het ook voor de bezoekers, zowel de goede als de kwade, gemakkelijk toegankelijk zou moeten zijn maar daarvan blijkt geen sprake. Fijn om te weten dat beslissingen van het hof zo goed gewogen worden, zeker als je zelf een keer afhankelijk bent van het oordeel van dat hof dan geeft dat een ‘goed’ gevoel.

   Wat blijkt: In de hal en wachtruimtes ontbreekt het aan zitplaatsen, hoewel verdachten, slachtoffers, getuigen en advocaten daar geregeld uren moeten wachten voordat hun zaak begint. Ook staan er marmeren blokken die identiek zijn aan protserige graftomben die hoe kan het ook anders de grafstenen hebben nu al gezorgd voor verwondingen bij bezoekers die er tegenaan zijn gelopen omdat ze in de corrupte zee van marmer niet opvielen. In de vier grote rechtszalen zijn de tafels voor verdachten en advocaten laag, waardoor langere mensen hun benen slecht kwijt kunnen. Doordat midden in de tafels een microfoon zit plus een computerscherm, kunnen de advocaten hun dossiers en schrijfblokken niet kwijt. Voorlopig zijn bijzettafels geplaatst.

   Het gebouw bestaat uit vier verdiepingen die allemaal voorzien zijn van vloeren en muren van marmer. Daarnaast is er veel gewerkt met hout en chroom.

   Uit: Waar in Holland

   Verwijderen