dinsdag 5 maart 2013

wat is waanzin?

Gestoord of prettig gestoord.
In zijn boek Wat is waanzin maakt auteur Darian Leader een helder en onderhoudend onderscheid tussen de neuroticus, psychoticus, schizofreen en paranoïcus, gelardeerd met diverse praktijk voorbeelden.

In dit boek wordt de psychose in al haar mogelijke oorzaken en gevolg besproken. In hoeverre is er sprake van aanleg, omstandigheden, of beide.
Zo ook een voorbeeld van het fenomeen genie waarbij narcisme en gebrek aan empathie hand in hand gaan, met alle gevolgen van dien.

van de cover:
... In de geschreven media, op tv, in soaps of films wordt waanzin altijd uitgebeeld als iets extreems: gewelddadige uitbarstingen, toevallen of hallucinaties. Maar als waanzin nu eens helemaal niet is wat wij denken dat het is? Als het eerder regel dan uitzondering is? Als de kenmerken van waanzin niet zichtbaar zijn en eigen aan de doorsneeburger? Psychoanalyticus Darian Leader begint en eindigt zijn betoog met het geval van de Britse arts Harold Shipman, een massamoordenaar die kennelijk zo 'normaal' was dat sommige patiënten zelfs na zijn veroordeling nog door hem behandeld wilden worden. In een uiterst lucide en confronterend betoog onderzoekt Leader onopvallende krankzinnigheid en laat hij zien dat ons begrip van waanzin herziening behoeft...

***

Darian Leader
Wat is waanzin
uitgeverij: de Bezige Bij, 2011

3 opmerkingen:

 1. Je brengt me op een idee..ik heb er ooit 3 gehad. Ben daarna heel anders tegen het denken op zich gaan aankijken. Misschien dat ik ze eens ga beschrijven vanuit mijn z.g. gezonde verstand.
  We accepteren namelijk dat dromen 'gewoon' is.Maar we schrikken als die twee ineens samenkomen in het dag-bewustzijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Een goed idee, Walter, om ze op schrift te stellen.
  Ik denk dat de psyche een zeer ingenieus fenomeen is dat ons zomaar, wanneer je er niet op voorbereid bent, een loer kan draaien. Wanneer droom en de zogenaamde werkelijkheid met elkaar verweven raken en je daardoor de weg kwijtraakt, lijkt me dat inderdaad schrikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. zeno8.3.13

  Nu is de wereld sowieso collectief aan het doordraaien en zowel neuroticus, psychoticus, schizofreen en paranoïcus tegelijk.
  Ligt dat aan de media (we zijn op mondiaal niveau geheel op de hoogte) of is het altijd al zo geweest.
  Ik vermoed het laatste. Kijk naar alle wereldoorlogen.

  BeantwoordenVerwijderen