donderdag 7 maart 2013

Het nieuwe zwart

Eerst las ik: wat is waanzin? van de auteur Darian Leader. Al eerder had hij Het nieuwe zwart uitgegeven. Dit boek gaat over rouw, melancholie en depressie.

van de cover:
... Depressie is over vijftien jaar volksziekte nummer 1, voorspelt de World Health Organisation. De afgelopen tien jaar zou het aantal mensen dat aan depressie lijdt al verdubbeld zijn. De oplossing wordt in toenemende mate gezocht in medicatie. Maar volgens Darian Leader wordt depressiviteit door de moderne medici verkeerd geïnterpreteerd. Het nieuwe zwart toont aan dat rouw en melancholie de grondslag vormen van wat we nu depressiviteit noemen en dat wij onvoldoende begrijpen en aanvaarden dat deze gevoelens grote invloed hebben op ons innerlijk leven. Leader houdt een pleidooi vóór het doorleven van ongeluk en tégen het hedendaagse streven naar geluk. Door beter inzicht te verwerven in reacties op verlies kunnen wij ons bevrijden van het idee dat we lijden aan een ziekte en leren inzien dat zwaarmoedigheid een belangrijke functie vervult. Het nieuwe zwart is gebaseerd op Leaders ervaringen uit zijn psychoanalytische praktijk...

***

citaat uit Het nieuwe zwart: ... Op de herdenkingsdienst voor Monty-Pythonacteur Graham Chapman waren de rouwenden bijeengekomen om te luisteren naar de gebruikelijke reeks ingetogen, smartelijke toespraken. Toen John Cleese aan de beurt was, opende hij doodserieus, maar beschreef zijn verloren vriend vervolgens als een profiteur en een rotzak, en nog een hele reeks beledigende kwalificaties meer. Dit bracht lachsalvo's teweeg zodat de rest van de toespraak moeilijk te verstaan was: iedereen was hysterisch. Hij had de woede om Chapmans ontijdige overlijden, die sluimerde in allen die van hem hielden, verwoord... pag 144

http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1109844
Op punt 7.40 wordt het hilarische fragment, gesproken door John Cleese, filmisch weergegeven.
Verder Wim Brands in gesprek met de Britse psychoanalyticus Darian Leader n.a.v. zijn boek Het nieuwe zwart over rouw, melancholie en depressie.

Auteur: Darian Leader
Het nieuwe zwart
Uitgeverij: de Bezige Bij

1 opmerking:

  1. Nu gaan wij hier in het westen heel vreemd met 'rouw' om.
    Neem bijvoorbeeld de Mexicanen, daar is het een feest als er iemand dood is. Men danst op de begraafplaatsen.

    Ik moest inderdaad lachen om het fragment van John Cleese en zou willen dat vele culturen op die manier met (zelf)spot om kunnen gaan. Het zou het 'gekleurde' leven wat aangenamer maken.

    BeantwoordenVerwijderen