vrijdag 8 februari 2013

Borderline times

Onlangs werd ik geattendeerd op een boeiend gesprek/programma met psychiater Dirk de Wachter naar aanleiding van een artikel in Vrij Nederland over een door hem geschreven boek met als thema:
we leven in een borderlinemaatschappij 

citaat V.N. ... Want alom heerst een chronisch gevoel van leegte, bijna iedereen worstelt met zijn eigen identiteit, zinloos geweld flakkert keer op keer op, we paren even intense als instabiele relaties aan een grote verlatingsangst en zijn de slaaf van voortdurend wisselende begeertes en impulsen. Het resultaat is dat we ons nog nooit zo van god verlaten, ongelukkig en eenzaam hebben gevoeld, claimt De Wachter...

 

Deze video bekeken, kom ik tot de conclusie dat ik me geheel kan vinden in datgene Dirk de Wachter te vertellen heeft. Sterker nog: in zijn oratie verwoordt hij precies zoals ik het zelf eveneens ervaar, voel en waarneem.
... En inderdaad, dit is geen pessimistische visie maar een realistisch, helder inzicht.

Zijn boek zal ik binnenkort zeker gaan lezen. Daarover later meer...

5 opmerkingen:

 1. Héél interessant es, dit is inderdaad geen pessimistisch maar een realistisch, helder inzicht...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo is dat, Gerda, het draait niet alleen om 'Halleluja' roepen!

   Verwijderen
 2. Nog voor ik de video heb gekeken kan ik me al helemaal in jouw verslagje vinden Es. Geen pessimisme, maar realiteit. Ik ga ook kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 'Leer een kind zich te mogen vervelen', vind ik een hele sterke.
  Men is steeds weer op zoek naar nieuwe prikkels: televisie, stom amusement, reclame, en kijken om het kijken. Zet het kind voor die buis en hij houdt z'n kop. Zo-is-dat!
  Uiteindelijk begint het allemaal bij de opvoeding. Niet zo gek dat we in een maatschappij leven van blasé-zijn en een 'chronisch gevoel van leegte' ervaren.
  De inventiviteit en creativiteit bloeden op die manier geheel dood.

  BeantwoordenVerwijderen