woensdag 3 augustus 2011

Amsterdam

zus en ik (voorop) in de Meerhuizenstraat

Wat is het heerlijk rustig in de hoofdstad van Nederland. Bijna iedereen op vakantie of naar zijn vader- of moederland. Zelfs de bouwvak ligt stil. Geen getimmer, gehei, gedrilboor, geratel, machinegezaag of geslijptol. De bouwputten liggen er verlaten bij en zonder enige stagnatie rij ik twee keer zo snel door de stad als anders. Op de Albert Cuyp, waar doorgaans geschuifeld wordt, kun je momenteel rolschaatsend over de markt snellen. De zwaar gevreesde vrachtwagens met hun dode hoek die al vele moorden op hun geweten hebben zijn nagenoeg uit het stadsbeeld verdwenen. Sinds enige weken heb ik nagenoeg geen enkele politiesirene gehoord of ziekenwagen met zwaailichten gezien. Zelfs de politie- en traumahelikopter laten het afweten.
Het doet me denken aan een zondagochtend vroegere tijden in Amsterdam-Zuid. Verlaten straten op een enkele wandelaar of kerkganger na. Bijna geen auto geparkeerd in onze Vechtstraat, zoals destijds, toen we als kinderen op de rijweg speelden: diefje met verlos, spoorzoekertje, krijgertje, slagbal met rondjes. De incidentele auto die dan aan kwam rijden werd gesommeerd te wachten tot iedereen zich op de stoep bevond. Periodiek zag je vele spelletjes als rage in het straatbeeld verschijnen. Werd er touwtje gesprongen, kon je er gif op innemen dat je om de hoek evenzo 'in spin de bocht gaat in' hoorde. Als een pandemie verspreidde het springen zich door de buurt.

Nu is 't maar te hopen dat onze huidige jongeren die de Costa's bevolken niet al te ernstig te keer gaan want van horen zeggen schijnen Nederlanders -met stip- berucht te zijn in het buitenland wegens hufterig gedrag. Moge crimineeltjes en hangjongeren de beest uit hangen in land van herkomst om aldaar aangepakt te worden en uitgeraasd zijn als ze wederom ons lage land betreden. De argeloze voorbijganger en ouderen kunnen dan welgemoed, en zonder angst dat hun tasje geroofd wordt of om in elkaar te worden geslagen, hun dagelijkse straatje om blijven maken.
Ik schat nog twee weken rust en dan gaat het 'normale' jachtige leven weer beginnen. Kinderen naar school en iedereen aan de arbeid.
Op naar sinterklaas en de kerst.

6 opmerkingen:

 1. Ben jij dat op die foto es? Dank je, ik hou zo van die opnames uit de oude doos, heerlijke nostalgie waarvan alle scherpe kantjes door de tijd afgesleten zijn...
  Maar nog niet spreken van sinterklaas of kerst hoor, eerst even van de zomer genieten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die kleine ben ik samen met mijn zus in de -toen nog autoloze- Meerhuizenstraat om de hoek van de Vechtstraat (Amsterdamse Rivierenbuurt) waar wij woonden.

   Sinterklaas of kerst? Voor je 't weet zitten we weer achter de oliebollen.

   Verwijderen
 2. zeno6.8.12

  Het feest bij mijn buurman boven begint al bijna drie weken lang bij zonsondergang om te eindigen bij zonsopgang.
  Lekker rustig ja...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mag je niet meedoen met zo'n eetgelag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik merk hier op mijn stek niet zoveel van de rust die jij beschrijft. Die is er namelijk altijd wel. Behalve als de tuinman met de grasmaaier langs komt en dat is vrij regelmatig in de zomer.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waar zijn die tijden gebleven dat de man met de zeis het gras kortwiekte.

  BeantwoordenVerwijderen