donderdag 3 april 2008

oud-west op z'n best


Dat het stadsdeel Oud-West het hoog in z'n bol heeft, is al langer bekend. Het moet een prestigewijk worden. Van de voormalige tramremise aan de Tollensstraat nabij het Bellamyplein moet een mega uitgaanscentrum de Hallen getoverd worden. Met name de buurtbewoners van genoemd stadsdeel zijn hier helemaal niet gelukkig mee vanwege de enorme overlast die dat met zich meebrengt.
Dan ligt er nog een gevaar op de loer, de bouw van een gigantisch hotel van acht bouwlagen op de hoek van de Kinkerstraat/Da Costakade, de Vinkenhoek. Ook hier wordt door de buurtbewoners sterk tegen geageerd gezien de toename van verkeersdruk, luchtvervuiling en verstoring van woon- en werkomgeving. Bovendien zou dit ten koste gaan van de mooi geornamenteerde, fraaie gevels. De historische bebouwing wordt ernstig bedreigd.
Bestuurders interesseert dit alles echter niets. Achter hun bureaus bedenken deze flapdrollen de meest belachelijke dingen. Vrije markt en geld dicteren het dagelijks leven. Schoonheid wordt genegeerd. Kleinschaligheid verdwijnt en de buurt veryupt in ernstige mate.
Als je naar de sociale woningbouw in bijvoorbeeld de Da Costabuurt kijkt, zie je dat bewoners -die er vaak al decennia wonen- eruit gemanipuleerd worden/zijn door de grootgeld ruikende projectontwikkelaars.
Waar begin 1900 een gezin van vader, moeder en zes kinderen in een halve woning woonden en met z'n allen in de bedstee sliepen, zo worden nu alle woningen gestript, gerestaureerd, tot twee etages samengevoegd en als droompaleisjes aangeboden aan onze huidige yuppen.
Oud-West dat direct aan het Centrum grenst, neemt in snel tempo de hoogmoed, arrogantie en allure van het Centrum over.
Onlangs zag ik op steenworp afstand over de Wiegbrug, daar waar stadsdeel de Baarsjes over gaat in Oud-West, een enorm afzichtelijk billboard geplaatst. Het stadsdeel spreekt hier over de herinrichting van de Clercqstraat. Mooi idee lijkt mij, vrije fietspaden, zonder hobbels en bobbels, niets mis mee.
Als ik echter in de krant lees dat de Clercqstraat de nieuwe PC Hooftstraat moet worden, een winkelstraat voor chique, exclusief en omhooggevallen volk, mag ik dan even lichtelijk over m'n nek gaan.
Bovendien komt er een reconstructie van de bruggen over de Bilderdijkgracht en de Da Costagracht. Eh... wat...
Nu ben ik toch echt Amsterdam geboren en getogen maar ik ken naar mijn weten slechts de Bilderdijkkade en de Da Costakade. Waarom zou ineens een kade een gracht moeten worden of vice versa. Voor mij is een kade een kade, waar ik zelfs een bepaald gevoel bij heb en daarmee punt uit.
Die jongens achter het bureau hebben het -op vele fronten- nog steeds niet begrepen en ik vrees dat ze nooit wijs zullen worden. Maar goed, ten koste van alles stroomt het grote geld binnen en daar gaat het om.
Zalig zijn de armen van geest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten