woensdag 30 april 2008

lippenbalsem

Van tijd tot tijd heb ik last van een koortslip, het zogenaamde herpes simplexvirus. Het manifesteert zich door een branderig gevoel met als gevolg pijnlijke blaasjes. Vroeger ontstond het spontaan na een paar uur zonnen maar aangezien ik geen zin meer heb in dat bakken, verschijnt de uitslag tegenwoordig na een griep of een koortsige verkoudheid met enigszins verminderde weerstand.
Eens het virus altijd het virus in je lijf.
Onlangs was het weer zover. Op aanraden van een kennis schafte ik een lippenbalsem aan waardoor in een mum van tijd het werkzame bestanddeel echinaforce de blaasjes zou doen verdrogen.
En verdomd, het proces dat anders wel zo'n tien dagen duurt tot het korstje er afvalt, was nu met vijf dagen genezen. Onder het motto van: baat het niet, schaadt het niet, bleef ik de balsem nog even doorsmeren.
Tot er een moment kwam dat ik me realiseerde dat m'n lippen droog en trekkerig aanvoelden. Ik had weliswaar die ochtend niet gestift en las op de bijsluiter dat zo'n stick goed is tegen schrale of ruwe lippen. Nu heb ik daar nooit last van gehad, een voor mij onbekend fenomeen.
Al eerder was mij opgevallen dat al die jonge meiden liepen te smeren en stiften. Het leek wel een rage. Op straat, in de tram, tijdens het wandelen, in de winkel, in de kroeg...
Tegelijkertijd kwam mij ter ore dat de lippenbalsem een verslavende werking kon hebben en dat men, eenmaal gewend, het steeds weer moet gebruiken om het gevoel van droge lippen te voorkomen. Geruchten doen zelfs de ronde dat de lippenbalsemmaffia expres verslavende stoffen erin zou verwerken. Bewezen is het echter nooit.
Ik kan slechts spreken uit eigen ervaring. Ik moest een paar dagen afkicken om het onaangename behoeftegevoel kwijt te raken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten