zaterdag 30 augustus 2014

mug

De wereld van micro-organismen is een fascinerend bestaan. Zouden wij -als mens- denken de macht in handen te hebben? Niets van dat alles. De meest minimale wezentjes op aard hebben het voor 't zeggen.
De mug, een 'gewoon' insekt, kan heel wat last veroorzaken. Met veel interesse heb ik het boek Mug gelezen van Bart Knols, medisch entomoloog en specialist op gebied van muggen en infectieziekten.

Van de cover:
Jeukende bulten en slapeloze nachten. Muggen drijven menigeen tot wanhoop. En met het speeksel dat ze tijdens een bloedmaaltijd injecteren, kunnen ze levensbedreigende ziekten overbrengen. Het veranderende klimaat en de toenemende globalisering zorgen ervoor dat ook Nederland zich in de toekomst moet wapenen tegen invasies van nieuwe muggensoorten en tropische aandoeningen. 
In Mug duikt entomoloog Bart Knols in de fascinerende en genadeloze wereld van deze bloedzuigers. Hij beschrijft hoe muggen het verloop van de wereldgeschiedenis hebben bepaald, hoe onderzoekers ontdekten welke rol muggen spelen bij ziekteoverdracht, en hoe de wetenschap naarstig zoekt naar nieuwe bestrijdingsmethoden: van klamboes en schimmels tot genetische modificatie en sterilisatie van mannetjesmuggen met behulp van radioactieve straling. 
Mug geeft tevens antwoord op muggenvragen als: beschermt het eten van knoflook of het drinken van bier tegen muggen? En waarom wordt de een altijd gebeten en de ander nooit? Knols beschrijft ook zijn eigen onderzoek waarin hij ontdekte dat Afrikaanse malariamuggen verzot zijn op zweetvoeten en het aroma van Limburgse kaas. Een ontdekking waarvoor hij in 2006 de Ig Nobelprijs ontving. Ook zijn onbegrip over de bureaucratie en laksheid bij overheidsinstanties om muggen te bestrijden, zowel in Nederland als in ontwikkelingslanden, komt ter sprake.

Een fascinerend boek, dat eens en voor altijd doet begrijpen waarom we van muggen wakker moeten liggen.

inhoud:
1. muggenleed
2. muggenbeetje met een staartje
3. feiten en fabels
4. dood de mug
5. klamboes en frankensteinmuggen
6. de komst van de tijger
7. tropenkoorts in Europa
8.Chinese muggen in het Westland
9. ten srtrijde!

Bart Knols
Mug
uitgeverij: Nieuw Amsterdam

1 opmerking:

  1. Wow, bedankt om me op dit boek te wijzen es, jouw bespreking nodigt uit tot lezen, meer nog, je zou dit beslist moéten lezen wil je meer over de wereld van de micro-organismen te weten komen...

    BeantwoordenVerwijderen