maandag 9 juni 2014

de overwerkte docentHet leraarschap is gewis geen sinecure en nog onderschat op de koop toe. 
Bijvoorbeeld: hij/zij geeft 'maar' vijftien uur per week les aan een klas losgeslagen bijdehante over assertieve pubers. Weet dan maar eens orde te houden en de oren gespitst. Het voorbereiden en nakijkwerk van enige uren erbij opgeteld kom je al rustig op een werkweek van tegen de veertig uur.
Vragen ze je op school ook nog eens om in te vallen voor een zieke collega, een tijdelijk mentorschap over te nemen, of je in te zetten voor een pauzewacht in plaats van buitenaf de vele vrijwilligers, die staan te dringen, te integreren. 
Dat is dan nog niet alles: meegaan op werkweek, tafeltjesavonden, bijscholing, nascholing, functioneringsgesprekken, ouderavonden met ouders -die je tot de orde moet roepen- vergaderingen en open dagen op je vrije zaterdag. 
Dan moet je ook nog spelen voor politieagent, pedagoog, psycholoog en je overwerkte collega's mentaal ondersteunen. 
Zie dan maar eens bevlogen te blijven en je motivatie niet kwijt te raken. 
Dat leraren en masse geen burn-out krijgen is me nog een raadsel.

Het volgende verhaal kwam mij laatst ter ore.
Overwerkte docent: 'ik heb laatst bijna een boswachter vermoord.'
Hij liep door het duin om eindelijk te ontspannen na een drukke werkweek, ome boswachter houdt hem aan en vraagt naar zijn duinkaart. 
Overwerkte docent: 'Die heb ik niet bij me.'
'Dat kost u dan 150 euro meneer,' is het vrolijke antwoord.
'Óf u ligt dadelijk onder de groene zoden óf u rijdt stante pede weg,' repliceert de overwerkte docent.
'Dat is een bedreiging,' zegt de koddebeier en fietst er snel vandoor.
Tien minuten later hoort de overwerkte docent een helikopter naderen, hij springt in de eerste de beste doornenstruik om zich te verstoppen, gelukkig geen brandend braambos, en wacht met kloppend hart in de keel af. 
Psychiatrische instelling Duin en Bosch is pal in de buurt. De overwerkte docent ziet zich reeds worden afgevoerd in een dwangbuis en houdt zijn adem in.
Nadat het donderend geraas van motoren is verdwenen en de kust veilig lijkt, spoedt de overwerkte docent zich huiswaarts.

3 opmerkingen:

 1. Breek er me de bek niet over open lieve es, mijn helaas overleden zus en schoonbroer zaten in het onderwijs en ik weet hoe moeilijk dit beroep is!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Es,

  Ik breng en haal enkele keren per week mijn kleinkinderen naar en van school en als ik dan het gekrioel zie, dan krijg ik soms al medelijden en dit zijn dan nog geen pubers.
  Deze kleintjes zijn nog wel te "handlen", ze hebben nog ontzag voor de juf en de meester en ook nog wel wat voor opa en oma.

  Groetje S,

  jeer

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zeker niet de eenvoudigste job. Vooral in deze tijd dat de kinderen het allemaal voor het zeggen hebben.

  BeantwoordenVerwijderen