dinsdag 31 december 2013

bevroren vuurwerk

In de jaren zestig heb ik zijn gehele oeuvre gulzig verslonden. Het werd weer eens tijd om Belcampo uit de kast te trekken.

Van de cover:
Wie van verhalen houdt, moet zijn oor bij Belcampo te luisteren leggen. Sommige van zijn verhalen hebben zo'n grote indruk gemaakt dat ze door menig lezer aan anderen worden doorverteld. Ze zijn inmiddels klassiek in de Nederlandse literatuur. De liefhebbers van Belcampo's vertelkunst hebben met elkaar gemeen dat ze bevattelijk zijn voor het onderaardse lachen dat in zijn werk doorklinkt.
Zijn heldere, eenvoudige schrijfstijl schept op aanstekelijke wijze werelden waarin bizarre, surrealistische, fantastische met nuchter-realistische, ethische en agnostische elementen worden vermengd: de vingerafdruk van Belcampo's werk.

inhoud:
* uitvaart
* de achtbaan
* het museum
* de dingen de baas
* het verhaal van Oosterhuis
* het grote gebeuren
* de driesprong
* bekentenis

In 1975 zond de VPRO een tv-bewerking uit van zijn magisch-surrealistische verhaal het grote gebeuren waarin de bevolking van het dorp Rijssen in Overijssel de dag des oordeels ondergaat.
https://www.youtube.com/watch?v=p-aajwhSiyM&list=PLF320081BAB451CCE
Dit verhaal, een van zijn beste en meest omstreden, is fantastisch verfilmd met als uitgangspunt een fragment uit het Bijbelboek openbaringen van Johannes.
Vol ironie schetst hij het armageddon. Een legioen van engelen en duivels begeleidt de inwoners van het dorp naar hun eindtijd. Goed en kwaad vieren hoogtij.
Bij een deel der Rijssenaren viel dat, zo ik heb begrepen, niet geheel in goede aarde. Zonder dat het Belcampo's bedoeling is geweest, ervoer de bevolking van Rijssen het als een belachelijk maken van hun geloofsbeleving. Heiligschennis.
De uitzending van deze apocalyps op Oudejaarsavond 1975 was een groot succes.

bevroren vuurwerk
Belcampo
atheneum - Polak & Van Gennep

4 opmerkingen:

 1. Schande, ik kende het niet... gelukkig heb ik jou en en je knap blog om telkens weer dat gat in mijn cultuur te dichten... Bedankt lievd es voor het afgelopen jaar boordevol schitterende logjes en ik hoop uit de grond van mijn hart dat jij daar dit jaar mee verder gaat!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Geweldig, ik heb er ademloos naar gekeken. Een mooi begin van 2014. Dank je! En als ik je al diverse keren een goed jaar heb gewenst, ik doe het gewoon nog een keer! ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb even gekeken maar heb nu geen tijd. Bedankt ik ga beslist weer kijken en dan GOED en HELEMAAL.
  En verder ook nu jij hier en persoonlijk een heel goed jaar en veel extra gezondheid :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. zeno4.1.14

  Merkwaardig genoeg is Belcampo, als schrijver van vele werelden en werkelijkheden, relatief onbekend. Helaas een onderkend talent.

  BeantwoordenVerwijderen