woensdag 28 december 2016

van de oud en de nieuw


vlammen vuur en licht
geven wellicht
aan een mistig uitzicht
een kleurrijk inzicht


zondag 25 december 2016

adel arbeidt niet

het gerucht ging dat hij van adel was
ooit stinkend rijk
blootshoofds en barrevoets verplaatste hij
zich goedsmoeds door de stad

versleten lange jurk en oude jas
golvend lang grijzend haar
een baard tot aan zijn navel
geheel zijn eigen wijze

menigeen zag hem aan
voor de vleesgeworden christus
door godsdienstwaan
hield hij die mythe graag in stand

zijn groenbruine ogen verzonken
in een mager gezicht
zijn wankele tred zelden nuchter
doorgaans beschonken

zijn van nature rijzige gestalte
neigde zich te buigen
een uitzonderlijk mens
van onvervalst allooi

donderdag 22 december 2016

et in terra pax

velen gevallen
met kerst zingen wij allen
et in terra pax

woensdag 14 december 2016

lucifer

ik zou een lucifer willen zijn
rusten in een voorgeborchte
smachten naar het moment van
verlichting in vuur en vlam

met mijn fonkelende kop
leef ik mijn leven
korter dan een eendagsvlieg
in volledige eenheid

woensdag 7 december 2016

maagdelijk naakt

werd in de negentiende eeuw
preutsheid met taboe bejubeld
 
wordt mentaliteit identiek
aan moraal verbonden

spraken we in de vorige eeuw
over de femme fatale
als vrijheid van waarden

nu anno 2016
schrijven wij
maagd of hoer


***

vrijdag 2 december 2016

la Cacerola

Meer dan een halve eeuw geleden bezochten mijn neef en ik een kleine Spaanse bar in een fraai gelegen historisch pand in de Weteringstraat. Een buitengewone belevenis in die tijd. Onder begeleiding van een Spaans gitarist dronken we daar wijn en aten tapas.
Onlangs schoot me deze gebeurtenis door het hoofd en na wat speurwerk zag ik dat dit etablissement nog steeds bestaat. De menukaart zag er eenvoudig doch goed uit en de recensies klonken veelbelovend. Een goede reden om La Cacerola weer eens te bezoeken.
Bij binnentreden werden vriend en ik hartelijk verwelkomd door Loekie. We hadden een plaats op de entresol waar we een riant uitzicht hadden over de gehele zaak. Daar hou ik van, bovendien zit ik graag met mijn rug tegen de muur.
Loekie legde ons geduldig uit dat ze sinds kort veranderd waren van menukaart. Het wild had zijn intrede gedaan. Het ooit Spaanse restaurant is nu meer mediterranee georiënteerd.
We kozen het drie-gangenmenu.
Allerlei verrukkelijkheden, exquis en zorgvuldig bereid werd ons voorgeschoteld. -lees de menukaart- Mijn vis van de dag -snoekbaars op de huid gebakken- was voortreffelijk.

conclusie: een uitstekend restaurant, niet geschikt voor Holle Bolle Gijs maar wel voor fijnproevers.
Alle eer aan de kok!

* la Cacerola toen 

* la Cacerola nu



*foto's archief google